‘Woonlandschap de Leyhoeve: een idee geboren uit het hart!’

Het verhaal achter De Leyhoeve is van een bijzondere en persoonlijk aangrijpende aard. De tomeloze passie, het doorzettingsvermogen en de visie die hieruit voortkomt, vindt gelijkgezinden, brengt mensen bij elkaar, doet handen ineen slaan en verlegt grenzen die hoognodig verlegd moeten worden. Tijd voor een nieuw elan, een nieuwe kijk op gastvrijheid en verzorging, een nieuwe invulling van ‘samen aangenaam oud worden’.

Het begon allemaal op het Moerse Pad
Wie wel eens over het Moerse Pad langs het Wilhelminakanaal (vanuit Tilburg richting Dongen) wandelt, heeft het ongetwijfeld al zien staan. Dat dennengroen zitbankje, op betonnen poten, dat stevig in de klei van de dijk staat. Een bankje met een verhaal. Wie goed kijkt, ziet verder ook dat uit de bovenste dikke plank de letters T&H zijn gesneden. Tijd lijkt geen vat op het bankje te hebben gehad. Het is precies wat Toon wilde, toen hij het als 15-jarige maakte voor zijn meisje Heleen. Een herinnering creëren. Hij haalde die dag zijn handen van haar ogen en fluisterde in haar oor: ‘Dit is voor jou’. Dat bankje werd hun anker, een plek om samen naar terug te keren.

Dat deden ze, jaar in, jaar uit. Totdat hun leven plotsklaps een andere wending kreeg en hun onafscheidelijkheid abrupt een halt werd toegeroepen. Heleen kon niet meer thuis blijven, ze moest verzorgd worden op een andere plek, door iemand anders. Toons hart brak. Hij vroeg zich af hoe een mens kan helen op een plek waar hij niets meer is dan een passant? Eén van de velen. Dat is niet wat hij haar beloofd had.

Een idee geboren uit het hart
Zittend op het bankje, waar hij haar hoofd tegen zijn schouder miste, werd alles duidelijk. Wat je niet hebt, maak je. Zijn ervaring als bouwontwikkelaar zou hem van pas komen. Hij kende in die wereld zoveel mensen die hem zouden gaan helpen. Die begrepen dat het ook anders kon. Want iets moest veranderen, daarvan was hij zeker. Een woonlandschap moest het worden, waar mensen ongeacht hun afkomst konden verblijven, zolang het nodig was. Een pand met een hart. Een locatie was al snel gevonden. Aan de zuidrand van Tilburg, vlakbij het Leijpark en het Elisabeth Ziekenhuis.

Wie nu over de Driehuizendijk, vanuit het park richting Hilvarenbeek wandelt, zal het zien staan. Een parmantig en trots bewijs dat alles mogelijk is. Welkom op Woonlandschap de Leyhoeve Tilburg!

En toen kwam Groningen
Na het succes van De Leyhoeve Tilburg, werd gestart met De Leyhoeve Groningen. Ook hier kunnen mensen nu voor altijd bij elkaar blijven wonen, wat er ook gebeurt.

Lees hier het volledige verhaal achter De Leyhoeve.


Vraag vrijblijvend een rondleiding aan