Single Blog Title

This is a single blog caption

Weer werken met je hart in de zorg

a93681645i0008_320x
JANNEKE HOBO / Brabants dagblad

Tilburg Ze vond het tijd worden dat de zorg weer eens positief in het nieuws komt. Ja, er is de laatste jaren veel veranderd. En de zorg is er in veel gevallen niet beter op geworden. Maar Jolanda Monden (55) uit Tilburg heeft eindelijk weer het gevoel dat ze met haar hart kan werken. En dat ze weer genoeg tijd en aandacht kan besteden aan de patiënten. “Als ik een uur nodig heb voor een patiënt, is dat helemaal niet erg.”

Jolanda werkt sinds kort bij Woonlandschap De Leyhoeve in het Tilburgse Leypark. Het ontstaan van de Leyhoeve is een prachtig verhaal. Het gaat over Toon en Heleen, die verliefd worden en elkaar beloven altijd voor elkaar te zorgen. Toon heeft een bouwbedrijf dat goed loopt en Heleen zorgt voor de kinderen. Dan wordt ze plotseling ziek en kan niet langer thuis wonen. Deze twee mensen, die nog nooit zonder elkaar waren geweest, werden uit elkaar gehaald. Toon besloot de Leyhoeve te bouwen met zijn bouwbedrijf Roozen van Hoppe. Een plek waar mensen samen aangenaam oud kunnen worden.

Begin 2016 hebben de eerste bewoners hun intrek genomen. “We hebben inmiddels 40 mensen die in een zorgappartement wonen”, zegt Jolanda. “We maken alle tijd voor deze mensen. Bij mijn vorige werkgever had ik wel eens het gevoel bezig te zijn met lopendebandwerk. Hier bouw je echt weer een band met de patiënten op. Dat is zo waardevol. Niet alleen voor de patiënt, maar zeker ook voor mij.”

Na al die jaren heeft Jolanda weer het gevoel dat ze had toen ze op haar zestiende in de zorg begon. “Tijd voor de mensen, minder bezig zijn met regeltjes. De zorg is vaak negatief in het nieuws maar het kan ook anders. Mijn grote wens is dan ook dat er meer van dit soort initiatieven ontstaan en dat er meer oog komt voor de mens.”

Reageren: Ook iemand in het zonnetje zetten? Mail dan naar mijnbd@bd.nl