Single Blog Title

This is a single blog caption

Omroep Brabant in De Leyhoeve | M&M in de Zorg

In december 2017 heeft Omroep Brabant de serie M&M in de Zorg uitgezonden.

Manon en Mascha, de presentatrices van dit programma, hebben zich een aantal weken ondergedompeld in Woonlandschap de Leyhoeve in Tilburg. Zij hebben de vele facetten van de Leyhoeve van dichtbij mogen ervaren. Van de zorg tot de horeca en van bewoner/ bezoeker tot medewerkers van de Leyhoeve.

Op 30 november 2017 werd er in Woonlandschap de Leyhoeve Tilburg een gezellige avond georganiseerd waar, onder het genot van een hapje en een drankje, de bewoners van de Leyhoeve een preview hebben gekregen van de eerste aflevering van M&M in de Zorg. In deze eerste aflevering komt een onderdeel van de zorg (en de heftigheid van dementie) in beeld, waar de bewoners van de reguliere appartementen bijna geen kijk op hebben. Het zien van de eerste aflevering leverde dan ook een mix op van twee emoties:

  1. “De zorg op de Leyhoeve is heel liefdevol”
  2. “Wat heftig, wil ik dit wel weten? Is dit mijn voorland?” maar ook: “Straks denkt men dat de Leyhoeve een bejaardentehuis is…”

Zoals hierboven kort aangegeven, zijn de reguliere appartementen en de zorgsuites in de Leyhoeve van elkaar gescheiden, waardoor men zich eigenlijk nauwelijks beseft dat er in de Leyhoeve ook mensen wonen met een zware zorgvraag. De bewoners van de reguliere appartementen gaven dan ook na het zien van de documentaire aan een hele andere, maar vooral mooie beleving van wonen op de Leyhoeve te hebben. Voor een aantal bewoners van de reguliere appartementen was het zien van de afleveringen van M&M in de Zorg zelfs de aanleiding om zich aan te melden als vrijwilliger op een van de huiskamers van de Zorgsuites.

Op deze manier ontstaat er binnen de Leyhoeve een ‘community building’ waar wij binnen de Leyhoeve meer dan trots op zijn!

U kunt de afleveringen van M&M in de zorg hier terugkijken via de website van Omroep Brabant.

Of via onze website:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6

 

Hieronder vindt u de programmabeschrijving zoals vermeld op de website van Omroep Brabant, deze kunt u ook hier teruglezen.

In het tv-programma M&M in de Zorg verblijven programmamakers Mascha de Rooij en Manon Peeters (M&M) een poos in De Leyhoeve in Tilburg, een “woonlandschap” voor 55-plussers. Deskundigen zeggen dat dit weleens de ouderenzorg van de toekomst zou kunnen worden. Van heinde verre komen mensen naar De Leyhoeve om te kijken hoe het daar gaat. Hoe is het om hier oud te worden? Vanaf zaterdag 2 december volgt u zes weken lang M&M in deze nieuwe vorm van zorg op Omroep Brabant.

Ouderenzorg in een nieuw jasje
Ouderenzorg is de laatste jaren aan kritiek onderhevig. Te weinig verzorgend-personeel, plascontracten en ouderen met dementie die hele dagen alleen zitten. Niet iets om naar uit te kijken vinden programmamakers Mascha en Manon (M&M). M&M gaan op zoek naar een plek waar het ook anders kan. De Leyhoeve in Tilburg is zo’n plek. 55-plussers kunnen hier een appartement huren en tegen de tijd dat er zorg nodig is, kan die intern verzorgd worden. Maar ook voor ouderen die 24-uur per dag zorg nodig hebben is er plaats. Op de zorgafdeling hebben zij een eigen appartement en zijn er huiskamers waar overdag huismakervaders en -moeders aanwezig zijn. Verplegend en verzorgend personeel is dag en nacht aanwezig voor de verzorging. En het gebouw is van allerlei gemakken voorzien; een zwembad, een winkeltje, restaurant en pizzeria.

In de maanden dat Mascha en Manon rondlopen in De Leyhoeve proberen ze er achter te komen hoe het nu is om oud te worden in een omgeving waar iedereen al wat ouder is en in principe blijft tot het einde. Waar wordt gelachen en gehuild, tijd is voor gezellige kopjes koffie, schilderklasjes en culturele uitstapjes maar ook gewoon de piepers op tafel moeten, luiers worden verschoond en katheters worden vervangen. Dit is alles in een omgeving die ingericht is op de toekomst. Hoe die omgeving eruit ziet, ziet u zes weken lang op Omroep Brabant.

Over M&M
M&M staat voor Mascha en Manon. ‘Televisie maken is voor ons verhalen vertalen. In de programma’s die wij maken laten wij mensen zien met hun eigen verhaal. Dit doen we door er in te duiken, mee te kijken en mee te beleven en dit in beeld te brengen. Hierbij staat echtheid en oprechtheid bij ons voor op’ aldus M&M. Voor het – eerder op Omroep Brabant uitgezonden- programma ‘M&M in Moerdijk’ woonden zij drie maanden in het dorp Moerdijk en legden zo het leven in dit dorp vast. Dit zijn Mascha en Manon, programmamakers die opgaan in het onderwerp dat zij vastleggen en daarmee oprechte televisieprogramma’s maken over mensen met hun prachtige verhalen