Single Blog Title

This is a single blog caption

“Je moet je kwetsbaar durven tonen’

Zo doen wij dat

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Sjef de Beer en Everike van de Waarsenburg uit Tilburg.

In contact ontmoet je elkaar

Sjef: ,,We leerden elkaar kennen via een datingsite. Na enkele mails en een ontmoeting, was ik al snel verliefd op Everike. Zij nog niet op mij.”Everike: ,,Klopt. Ik was het zat om telkens weer nieuwe mannen te ontmoeten, ze af te moeten wijzen of zelf afgewezen te worden. Na een lange pauze zag ik dat iemand op mijn profiel had gekeken, dat was Sjef. Wat denk je? We bleken zevenhonderd meter van elkaar te wonen in de Reeshof. We hadden elkaar nog nooit op straat gezien!”Sjef: ,,Als je in eerste instantie elkaars type niet bent, merk je elkaar niet op in de supermarkt. Hadden we elkaar wel gezien, waren we elkaar straal voorbij gelopen. Pas als je contact maakt, zie je de ander. Toen ik Everike wilde contacten via de datingsite, moest ik honderd euro betalen. Ben je mal, dacht ik, dat doe ik niet. Maar al gauw wist ik dat ik er iets voor over zou moeten hebben, wilde ik voor de rest van mijn leven niet alleen blijven.”Everike: ,,Het begon met koffie drinken samen, daarna een wijntje in de kroeg. Pas tijdens een fijne wandeling met hele goede gesprekken, begon er bij mij ook iets te kriebelen en sloeg de vonk over.”

Volg je hart

Everike: ,,In 2002 kwam ik alleen te staan. Zes jaar later leerde ik Sjef kennen. Ik had een afvinklijstje voor mezelf gemaakt en Sjef scoorde daar vrij hoog op. Wil je dat een relatie kans van slagen heeft, dan is een soortgelijke achtergrond ook belangrijk. Bleek meteen dat we een zelfde opleidingsniveau hadden en beiden van klassieke muziek hielden. Dat is mooi meegenomen.”Sjef: ,,Ik was vijfentwintig jaar samen met mijn vrouw, tot ze in 2007 overleed. Een jaar later ontmoette ik Everike. Voor mijn kinderen was het niet makkelijk dat er een andere vrouw in mijn leven kwam, maar ik was aan een nieuwe relatie toe na jarenlang voor mijn zieke vrouw gezorgd te hebben. Mijn kinderen voelden het als verraad dat Everike in mijn leven kwam. Ik begrijp hun gevoelens, maar heb toch mijn hart gevolgd.”Everike: ,,Dit onderwerp ligt nog steeds gevoelig. Ik ben immers helemaal niet onaardig of die gemene stiefmoeder, integendeel. In de loop der jaren is de relatie met hen gelukkig ietwat ontdooid. Mijn kinderen hadden minder moeite met de komst van Sjef in mijn leven.”

Kies een woonomgeving die bij je past

Sjef: ,,Samen oud worden in een aangename omgeving met alles erop en eraan sprak me enorm aan. We huren sinds februari een mooi en modern appartement in De Leyhoeve in Tilburg met terras en fraai uitzicht en genieten van de ruimte om beneden koffie te drinken, een krantje te lezen.”Everike: ,,De Leyhoeve biedt inderdaad veel ruimte, handig als je even niet bij elkaar wil zijn en toch de deur niet uit wil. De aanwezigheid van eventuele hulp is prettig, evenals die van zorg wanneer we later iets zouden gaan mankeren. Er zijn ook geen verplichtingen. Als je andere bewoners wil ontmoeten ben je daar geheel vrij in.”Sjef: ,,Zo wonen is niet de goedkoopste oplossing, want ik betaal een stuk meer dan wat ik voorheen maandelijks voor mijn eigen huis afdroeg. Maar zo comfortabel wonen is het meer dan waard.”Everike: ,,Best een stap, aangezien ik net een nieuw huis had gekocht en daarmee een nieuwe stek voor mezelf had gevonden. Toen ik Sjef leerde kennen, zat daar zelfs net een nieuwe keuken in. Ik heb dat allemaal los-gelaten om met Sjef een toekomst op te bouwen. We hebben gelukkig eerst een half jaar in het vorige huis van Sjef kunnen ‘oefenen’ in samenwonen voordat we hierheen verhuisden.”

Blijf communiceren

Everike: ,,Ik ben van de harmonie en heb moeite met conflicten en confrontaties. Van huis uit werden die met de mantel der liefde bedekt. Pas later in mijn leven leerde ik communiceren en ontdekte ik dat met elkaar blijven praten essentieel is in een relatie.”Sjef: ,,Bij ons thuis werd nooit gepraat, ook niet geknuffeld. Hard werken was de boodschap. Everike nodigt me uit om in contact te blijven, te zeggen wat ik denk en voel. Ze is betrokken bij het Encounterweekend dat zich richt op betere communicatie in relaties. Daar heeft ze me een keer mee naartoe genomen. Totaal nieuw voor me, maar heel leerzaam en inspirerend.”Everike: ,,Mijn valkuil is dat ik mezelf wegcijfer. Daarin ben ik mezelf in vorige relaties kwijtgeraakt. Ik let er sindsdien op dat ik dicht bij mezelf blijf. Sjef en ik hebben met elkaar afgesproken dat we geen ruzie maken, maar elkaars verschillen respecteren. Wat wil ik en wat wil jij – los van alle mogelijke consequenties.”Sjef: ,,Ik moet erop blijven letten dat ik naar Everike blijf kijken. Ze is niet een vanzelfsprekende aanwezigheid. We leren niets voor elkaar in te vullen, want die neiging heb je al snel als je langer bij elkaar bent. Everike houdt me op dat vlak scherp. Ze bezorgt me vlinders in mijn buik, maar zet me ook vaak aan tot nadenken.”

Durf kwetsbaar te zijn

Everike: ,,Seksuele intimiteit op latere leeftijd is anders dan wanneer je jong bent. Je ziet jonge mensen eerst met elkaar naar bed gaan, daarna krijgen ze kinderen en dan pas gaan ze elkaar ontdekken. Als je wat ouder bent, sta je anders in de relatie. Ook wat het lichaam betreft. Je bent immers geen twintig meer, dus verwacht alsjeblieft geen superstrak lijf. Ik voelde me best kwetsbaar met mijn kleren uit.”Sjef: ,,Ik ook. Je geeft jezelf letterlijk bloot. Ik had in mijn huwelijk door ziekte van mijn vrouw al lang geen intiem contact gehad. Everike komt uit een huwelijk dat niet zo geweldig was en was zes jaar alleen geweest. Je moet het durven en willen om je zo kwetsbaar te tonen, anders kun je net zo goed vrienden zijn.”Everike: ,,We waren dus beiden een beetje uit de praktijk wat seks betreft. We betraden een gebied dat we allebei moesten herontdekken. Best spannend. Natuurlijk stel je jezelf allerlei vragen. Ben ik nog mooi? Raak ik nog opgewonden?”Sjef: ,,We zijn het avontuur aangegaan en hebben ons vorig jaar verloofd. Genieten is ons motto!”