Single Blog Title

This is a single blog caption

En pa en ma leefden nog lang en gelukkig

En zij leefden nog lang en gelukkig… Het verhaal van de Leyhoeve, het enorme ouderenresort in aanbouw aan de rijksweg bij Tilburg, klinkt soms als een sprookje. Zelfs mensen met vergevorderde dementie kunnen er, ondanks de ellende die hun ziekte met zich meebrengt, nog een fijne tijd krijgen.

En zij leefden nog lang en gelukkig…

Het verhaal van de Leyhoeve, het enorme ouderenresort in aanbouw aan de rijksweg bij Tilburg, klinkt soms als een sprookje. Zelfs mensen met vergevorderde dementie kunnen er, ondanks de ellende die hun ziekte met zich meebrengt, nog een fijne tijd krijgen.

Het complex gaat op 1 januari officieel van start. De 200 reguliere huurappartementen gingen al grif van de hand. Deze week worden de eerste contracten getekend voor de 85 zorgsuites. Ondertussen staan honderden sollicitanten in de rij om aan de slag te mogen.

Voor initiatiefnemer Roozen van Hoppe verdiepte Laurens van Rij zich negen jaar lang wereldwijd in de ouderenzorg om in Tilburg ‘het beste samen te ballen’. Leyhoeve moet de basis leggen voor (inter)nationale uitbouw van ‘de nieuwe standaard in ouderenzorg’.

Kleinschaligheid is zo’n fenomeen waar directeur zorgprojecten Van Rij niet omheen kon. “Maar op zichzelf is het onbetaalbaar gebleken.” Daarom wonen ouderen met dementie in dat grootse complex straks met zevenen in knusse woonkamers, nader in te delen naar leefstijlen.

Politici bijeen, mensen met een creatieve of technische achtergrond ook. Onder leiding van de huismoeder (Van Rij: “ook vaders, ja, ze hebben zich volop gemeld”) wordt dagelijks naar passende prikkels gezocht. “Met technici sleutelen we aan de oldtimer, met groenmensen doen we de tuin.” Elke groep heeft z’n eigen leefkeuken, boodschappen doen gebeurt gezamenlijk in de winkel beneden. Daar zijn ook het zwembad en wellness, het restaurant, het bruin café, de fitness, de besloten dwaaltuin.

Hoogstandjes

Technologisch biedt de Leyhoeve de laatste hoogstandjes. Zo kunnen bewoners voor honderd euro een horloge kopen dat onder meer val- en dwaaldetectie biedt. Zodra vader of moeder buiten de vaste – lees veilige – paden komt, gaat een signaal naar familie en/of de zorgafdeling. Valt hij of zij onder de douche? Dan kunnen de buren worden ingeseind en wordt automatisch de voordeur ontgrendeld. De apparatuur is vooral ook geschikt voor de reguliere bewoners met lichte vormen van dementie. “De gemiddelde leeftijd daar is 67 jaar, de problematiek gaat er onherroepelijk toenemen.”

Familie kan desgewenst op afstand het dagritme volgen. Ligt moeder om 11 uur nóg in bed? Wat is er aan de hand? Ook medische gegevens als bloeddruk, temperatuur, suikerspiegel en gewicht kunnen worden beheerd. Valt een waarde buiten het patroon? Direct even de huisarts raadplegen! “Bizar wat er mogelijk is, maar fijn voor kwetsbare mensen”, zegt Van Rij.

Regels? Die zijn slechts zinnig voor zover ze bewoners aantoonbaar beschermen of zorgverleners ondersteunen, is de filosofie. Van Rij is daarom verheugd dat ook de Leyhoeve mag meedoen aan het experiment met regelarme zorg van staatssecretaris Van Rijn. Waarom geen wijntje in plaats van dat rustgevende medicijn?

Stripboek

Voor mantelzorgers is in de gewone appartementen letterlijk en figuurlijk ruim baan gemaakt. Ze krijgen ook zoveel mogelijk ondersteuning. Zo is een speciaal stripboek vervaardigd dat hen op een toegankelijke manier inwijdt in de belevingswereld van mensen met dementie. Er komt bij voorbeeld ook een cursus hoe je – in veel tehuizen taboe – je dierbare begeleidt op het toilet.

Bij psychogeriatrie is de zorg volledig in handen van beroepskrachten. “Ondersteuning door familie en kennissen is hier de saus.” Toch zal de zorg er efficiënter en goedkoper zijn. Waar de overhead in een gemiddeld verpleeghuis een op vijf mensen is, is dat bij de Leyhoeve minder dan vijf procent, stelt Van Rij.

Op een vernieuwende manier gaat het bedrijf – 50/50 met de Belgische Senior Assist International – continu de kwaliteit meten. Zo wordt de klanttevredenheid op een vijftal leefgebieden dagelijks gemonitord en op de website getoond. “Zo krijgen we zelfsturende en -motiverende teams en zijn weinig managers nodig.”

Zo denkt de Leyhoeve zorg te gaan bieden die beter én goedkoper is dan wat nu ‘te koop’ is. Wordt die theorie straks waargemaakt? Dat moet ook uit onafhankelijke bron blijken. Tranzo, wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University, brengt vijf jaar lang in kaart wat de effecten zijn van de zorg en vergelijkt die met de meer traditionele zorg in andere Tilburgse centra.

Toekomstige bewoners hebben al zeven communities gevormd, zoals een wijnclub en een fietsclub.

Het zorghorloge, kosten wonen en zorg

Het eerste ‘zorghorloge’ wordt in december aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn. Er is al vergelijkbare techniek, maar dit apparaat is waterproof en afklikbaar om te worden opgeladen.

Naast de aanschafprijs zijn er kosten voor de provider en wordt per verleende dienst afgerekend.

Leyhoeve gaat het scheiden van wonen en zorg vergaand faciliteren.

De huur van de appartementen (36 tot 200 vierkante meter) is 11 euro per m2 per maand.

Alle woningen hebben domotica, faciliteiten voor zorg als een tillift en ruimte voor mantelzorg.

De beroepskrachten van de zorgafdeling bieden tevens thuiszorg aan de bewoners van de reguliere woningen. Die wordt op maat geleverd en betaald.

Zorg voor mensen met dementie kan worden betaald uit een persoonsgebonden budget.

Eén ambitie is niet gelukt: eenderde van de appartementen onder de huursubsidiegrens verhuren. Mensen met lagere inkomens hebben zich, ondanks pogingen, niet gemeld. Vermoedens: ‘te sjiek’ voor ons, ‘kan niet waar zijn’.