Single Blog Title

This is a single blog caption

ANNEKE VAN DER PLAATS KRIJGT ZAAL MUISSTIL

Op dinsdag 11 juli 2017 vond het vierde congres in een reeks van negen plaats op Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg. Dit congres stond in het teken van ‘Hallo Alzheimer’ en Brein Collectief. Deze dag kreeg een bijzonder tintje door de onverwachte komst van Anneke van der Plaats, oprichtster van Breincollectief. In de middag heeft zij een aantal vragen beantwoord en geholpen verschillende casuïstiek te behandelen.

De dag werd afgetrapt met een aantal mooie praktijkvoorbeelden vanuit de verschillende deelnemende organisaties. Voor de aanvang van het congres heeft De Leyhoeve rondvraag gedaan over het delen van mooie praktijkvoorbeelden. Met het huidige imago van de ouderenzorg is het juist goed deze mooie voorbeelden te delen, en trots te zijn op hetgeen wij iedere dag voor onze bewoners mogen betekenen.
Een van die mooie praktijkvoorbeelden kwam vanuit I. Sijben, Welzijnscoach:

“Mijn ontmoeting met echtpaar ‘L’
Ik werk in een kleinschalige woonvorm in Weert, er kwam een nieuwe bewoonster bij ons wonen en bij de rondleiding zag mevrouw mij en hadden we een wederzijdse herkenning. Ze was jaren ervoor vrijwilligster geweest in het verpleeghuis waar ik toen werkte. Een hele goede en kundige vrijwilligster, de dementerende bewoners waar wij ons geen raad mee wisten en het individuele contact met bewoners met gedragsproblemen, daar wist zij heel goed mee om te gaan. En nu, stond ze hier als nieuwe bewoonster! “Heeee, ik ken jou” zei ze terwijl ze naar me wees…. Zo ook leerde we haar echtgenoot kennen, echt nuchter Fries die vaak op zijn klompen op bezoek kwam. Recht door zee, het hart op zijn tong, velen van ons Limburgers moesten aan zijn eerlijkheid wennen. Ook spraken ze samen in het bijzijn van iedereen hun liefde voor elkaar uit. Een van zijn wijsheden was;” Liefde zoeken is vruchteloos, je moet het zelf uitstralen om het bij anderen te vinden”. Dhr. had tot aan de opname altijd voor zijn vrouw gezorgd en dat wou hij graag blijven doen in het bijzonder de persoonlijke verzorging. We denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden en zo maakten we een afstemming dat dhr. zijn vrouw ’s avonds zou douchen. Op een gegeven moment vond dhr. het ook prettig om avonds met de warme maaltijd mee te kunnen eten, hij kon dan ook zijn vrouw helpen, want helaas ging ze hard achteruit en ging bij haar de onrust de overhand spelen. Bleek dat mevrouw in het Jappenkamp had gezeten en vele herinneringen kwamen naar boven…Het viel ons ineens op dat dhr., zo mager werd, hij was nooit dik geweest maar hij zag er vermoeid en mager uit. Na allerlei onderzoeken werd er helaas kanker bij hem ontdekt in zijn eigen woorden; “kanker, knock out voordat je geslagen bent” En kreeg hij de schrik om niet meer voor zijn vrouw te kunnen zorgen tot aan haar dood. Hij uitte zijn laatste wens om bij zijn vrouw te kunnen wonen. Weer een van zijn wijsheden is; “durf met je gevoelens een drempel over te gaan, die is altijd lager dan je denkt” Maar we zijn een kleinschalige woonvorm voor dementerenden, mag je dan zonder indicatie bij ons komen wonen? De teamleidster had besloten haar best te doen om deze laatste wens in vervulling te laten gaan. Op het moment dat dhr. in het ziekenhuis lag, heeft de teamleidster contact opgenomen met de transferverpleegkundige voor de aanvraag van een indicatie (maar dan wel op vrijwillige basis) zodat dhr. opgenomen kan worden bij zijn vrouw. Er werd een bed bij geplaatst in de slaapkamer van mevrouw en dhr. regelde zelf zijn doktersafspraken etc.

“Een collega die gescheiden was geloofde weer in de liefde, dat echte liefde bestaat!”

Het personeel van die woning moest even aan de gedachte wennen om nog een “bewoner” erbij te hebben, maar al snel werd hij door iedereen in ons hart gesloten. “Een arm om je heen is heel fijn, als je geen poot meer hebt om op te staan” was ook een uitspraak van hem. Ineens ging mevrouw zo hard achteruit dat we bang waren dat ze ging overlijden…wat zou dit dan betekenen voor dhr.? Mag hij dan evengoed blijven wonen of moet hij dan plaats maken voor een andere bewoner met een PG-indicatie? In korte tijd overleed mevrouw, en dhr. had er vrede mee, want nu had hij tot aan haar dood voor haar kunnen zorgen. Gelukkig mocht hij bij ons blijven tot aan zijn overlijden wat drie weken later al bleek te zijn… Ik ben er trots op dan dit mogelijk is gemaakt, we hebben zoveel geleerd van hun beiden. Een collega die gescheiden was geloofde weer in de liefde, dat echte liefde bestaat! Door de liefde die hun uitstraalden voor elkaar. De mooie gesprekken die we allemaal nog met hem mochten hebben, koesteren we. En de vele wijsheden hebben we van hem meegekregen; “een zwijgzame mond geeft het hart alle ruimte om te spreken” We zullen ze beiden niet vergeten, de wijsheden van hem hangen in de vergaderruimte en de woning. Ik ben er trots op dat we het op onze locatie mogelijk hebben gemaakt om een echtpaar in tijden van ziek zijn en hulpbehoevendheid niet van elkaar te scheiden, maar te kijken naar wat mogelijk is!” 

De mooie praktijkvoorbeelden die gedeeld werden, vormden de basis voor een prachtige dag. Erica van de Veerdonk vervolgde de dag met haar lezing over de werking van het brein van mensen met een vorm van dementie. Zij begon met een filmpje over ‘Henry’. Dit filmpje is te bekijken via deze link. De uitleg van de werking van het brein werd gedaan middels de 8 principes van de theorie van Anneke van der Plaats (Brein Omgevings Methodiek):

  1. Indeling van de Hersenen in vier niveaus en de bijbehorende functies;
  2. Een dementerende is afhankelijk van zijn omgeving;
  3. Bij dementerenden is het doseren van prikkels bijzonder belangrijk;
  4. Het is ongunstig dementerenden te laten falen;
  5. Het geheugen bestaat uit plaatjes;
  6. Externe prikkels kunnen bij dementerenden doelgerichte bewegingen bevorderen;
  7. Dementerenden kunnen impulsen, emoties en stemmingen niet meer bedwingen;
  8. Dementerenden hebben minder behoefte aan slaap en meer behoefte aan dutten en veel licht overdag.

Meer informatie over ‘De wondere wereld van Dementie’ en de Brein Omgevings Methodiek is te lezen in een presentatie op deze website.

Do’s en Dont’s voor het implementeren van de omgevingszorg, ontwikkeld door Anneke van der Plaats, werden als concrete handvaten voor de deelnemers meegegeven.

Naast de lezing van Erica van de Veerdonk, de onverwachte komst van Anneke van der Plaats en praktijkvoorbeelden vanuit de werkvloer van De Leyhoeve, heeft ook Anouk Kamp haar persoonlijke verhaal verteld. Anouk Kamp, ambassadeur bij de Hersenstichting, kreeg op haar 28ste een hersenbloeding en is nog steeds dagelijks de weg kwijt. “Ik kijk elke dag zo’n 10 tot 20 keer in mijn agenda om te weten welke dag het is, wat ik moet doen en waar ik ben. Ik ben soms bang dat mensen denken dat ik dom ben”. De wereld is voor Anouk een groot doolhof, waarin ze iedere dag weer opnieuw haar weg moet vinden. Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening. Door een hersenaandoening raak je in veel gevallen jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk kunnen grote problemen ontstaan. Ook voor de betrokkenen verandert het leven vaak ingrijpend. Haar verhaal laat een andere kant zien van hersenletsel en liet tevens ook zien dat haar niet aangeboren hersenletsel in sommige gevallen raakvlakken heeft met dementie. Naast haar persoonlijke verhaal, heeft Anouk tijdens de borrel in het Bruin Café haar eigen zang begeleid met piano. Een mooie afsluiting van de dag.

‘HALLO ALZHEIMER’

Gedurende de ontwikkeling van het zorgconcept hebben veel gesprekken plaatsgevonden met zorgbestuurders, zorgprofessionals, mantelzorgers, familieleden, artsen, specialisten en experts. Het resultaat: een stripboek genaamd ‘Hallo Alzheimer’, waarin dementie en de benadering van mensen met een vorm van dementie speels wordt weergegeven. Het stripboek, net zoals de inrichting van de Zorgafdeling in De Leyhoeve, is gebaseerd op de theorie van Anneke van der Plaats. Tijdens het congres op 11 juli werd het eerste stripboek officieel door Laurens van
Rij overhandigd aan Anneke, een uniek moment.**

 

** Er zijn zowel tijdens het congres als achteraf verschillende vragen omtrent het stripboek vanuit de deelnemende organisaties gesteld. De meest voorkomende vraag was of en waar het stripboek te bestellen is. Langs deze weg willen wij u laten weten dat De Leyhoeve het stripboek allereerst aan de nieuwe staatssecretaris van het ministerie van VWS wilt overhandigen. Hierna zal het stripboek beschikbaar worden gesteld. Wij zullen u middels de nieuwsbrieven over de congressen hierover op de hoogte houden.