‘Hart en Ziel, het verhaal achter het concept van Woonlandschap de Leyhoeve en de ontwikkeling van het concept. Een concept geboren uit het hart!’

Het verhaal achter De Leyhoeve is van een bijzondere en persoonlijk aangrijpende aard. De tomeloze passie, doorzettingsvermogen en visie die hieruit voort komt, vindt gelijkgezinden, brengt mensen bij elkaar, doet handen ineen slaan en verlegt grenzen, die hoognodig verlegd moeten worden. Tijd voor een nieuw elan, een nieuwe kijk op gastvrijheid en verzorging, een nieuwe invulling van ‘Samen aangenaam oud worden’.

Wie wel eens over het Moerse Pad langs het Wilhelminakanaal, vanuit Tilburg richting Dongen wandelt, heeft het ongetwijfeld al zien staan. Dat dennengroen zitbankje, op betonnen poten, dat er stevig in de klei van de dijk staat. Een bankje met een verhaal. Wie goed kijkt, ziet verder ook dat uit de bovenste dikke plank de letters T&H zijn gesneden. Tijd lijkt geen vat op het bankje te hebben gehad. Het is precies wat Toon wilde, toen hij het als 15-jarige maakte voor Heleen, zijn meisje. Een herinnering creëren. Hij haalde die dag zijn handen van haar ogen en fluisterde in haar oor: “Dit is voor jou.” Dat bankje werd hun anker, een plek om samen naar terug te keren.

Zo ging het jaar in, jaar uit. Totdat hun leven plotsklaps een andere wending kreeg en hun onafscheidelijkheid een abrupt een halt werd toegeroepen. Heleen kon niet meer thuis blijven, ze moest verzorgd worden op een andere plek, door iemand anders. Toon’s hart brak. Hij vroeg zich af hoe een mens kan helen op een plek waar hij niets meer is dan een passant? Eén van de velen. Dat is niet wat hij haar beloofd had.

Zittend op het bankje, waar hij haar hoofd tegen zijn schouder miste, werd alles duidelijk. Wat je niet hebt, maak je. Zijn ervaring als bouwontwikkelaar zou hem van pas komen. Hij kende in die wereld zoveel mensen die hem zouden gaan helpen. Die begrepen dat het ook anders kon. Want iets moest veranderen, daarvan was hij zeker. Een woonlandschap moest het worden, waar mensen ongeacht hun afkomst konden verblijven, zolang het nodig was. Een pand met een hart. Een locatie was snel gevonden. Aan de zuidrand van Tilburg, vlakbij het Leijpark en het Elizabeth ziekenhuis.

Wie binnenkort over de Driehuizendijk, vanuit het park richting Hilvarenbeek wandelt, zal het er zien staan. ‘Welkom in De Leyhoeve’ zal er op het bordje bij de ingang staan. Een parmantig en trots bewijs dat alles mogelijk is. Welkom op Woonlandschap de Leyhoeve Tilburg.

Lees hier het volledige verhaal achter de Leyhoeve.


Deelt u mee in deze droom of wilt u meedenken in de ontwikkeling van Woonlandschap de Leyhoeve?
Schrijf u dan nu in voor een geheel vrijblijvende rondleiding op De Leyhoeve door hier te klikken.