Interview Familie Luiten

Een interview met de familie Luiten, toekomstige bewoners van Woonlandschap de Leyhoeve locatie Tilburg.

“Soms heb je bij iets nieuws wat op je pad komt, direct een vertrouwd en goed gevoel”. Zo had de familie Luiten dit, toekomstige bewoners van Woonlandschap de Leyhoeve. Onlangs zette dit echtpaar de handtekening die hen een stap dichterbij brengt naar hun nieuwe toekomstige woning in Tilburg. Hoe kwamen zij destijds tot de beslissing om op relatief late leeftijd nog te gaan verhuizen? Hoe ervaart men tot dusverre het contact met de organisatie van Woonlandschap de Leyhoeve? Wij vroegen het aan hen!

Hoe kent u de Leyhoeve?
“We zijn lid van de Bond van Ouderen. Onze blik viel op een advertentie die in het magazine van deze bond stond. Ik vroeg aan mijn man, is dit niet iets voor ons? Hij was direct enthousiast! Wanneer je het ons een week eerder had gevraagd, hadden we gezegd: nooit van mijn leven gaan wij nog weg hier uit deze woning in Eindhoven. We zijn langs gekomen voor een persoonlijke kennismaking en toen we in de auto zaten op de terugweg was het gevoel: dit moeten we doen! We hebben toen meteen intuïtief besloten”, aldus mevrouw Luiten. Volgens de heer Luiten, wie jarenlang werkzaam was bij Philips, hoef je niet alles in het leven te beredeneren. Volgens hem is dit voor de buitenwereld van een zeer exact opgeleide man erg vreemd om te horen.

Wat spreekt u het meest aan, aan de woningen op de Leyhoeve?
“Dat we hier samen kunnen blijven wonen onder één dak”, antwoordt mevrouw Luiten zonder enige twijfel. “Vooral als we kijken naar onze negatieve ervaring met mijn schoonzussen, willen wij er in ieder geval zeker van zijn dat we samen oud kunnen worden –
wat er ook gebeurt”.

Wat is uw visie op de 85 PG-suites op de Leyhoeve?
“Dat we hopen hier nooit gebruik van te hoeven maken”, grapt meneer Luiten. “Het feit dat deze inpandig aanwezig zijn, maakt dat dit ons een geruststellend gevoel geeft. Het geeft ons rust doordat we de garantie hebben hier meteen gebruik van te maken wanneer dit nodig zou zijn”.

Wat vind u van de Leyhoeve Clubs?
“Heel goed! Eén van de dingen die ons heel erg opvalt, is dat er vanuit de Leyhoeve veel waarde wordt gehecht aan de sociale omgeving van de toekomstige bewoners. Een zekere gemeenschap wordt gevormd door het maandelijks organiseren van ontmoetingen, activiteiten en evenementen van de Leyhoeve clubs. Het aansteken van het vuurtje is in onze ogen van groot belang. Zeker als niet-Tilburger is het van belang dat je er op die manier gemakkelijk kan aarden”.

 

Familie Luiten

Wanneer u vooruitblikt op uw leven op de Leyhoeve, hoe ziet u dan uw toekomst?
Dat we veel bezig zijn, druk zijn we niet; we noemen het liever “bezig”. We gaan wel proberen veel deel te nemen aan de evenementen van de Leyhoeve Clubs. Wat wij heel belangrijk vinden is dat er straks in het gebouw een grote leestafel komt. Ik kan me
voorstellen dat wanneer er straks een leestafel staat in een gemeenschappelijke ruimte, in de horeca bijvoorbeeld, dat bewoners elkaar nóg sneller zullen ontmoeten al is het even voor een kopje koffie of het lezen van een krant”, aldus mevrouw Luiten.

 

Wat is uw gedachte bij ‘Kwaliteit van Leven’ en hoe komt dit tot uiting bij de Leyhoeve?
“Dat ik de regie over mijn eigen leven kan houden”, aldus mevrouw Luiten. Afhankelijk zijn van anderen lijkt me namelijk verschrikkelijk. “De vrijheid die je hier behoudt om jezelf te kunnen blijven”, vertelt dhr. Luiten. Bij de Leyhoeve wordt duidelijk gedacht vanuit de
bewoners en niet alleen vanuit de organisatie. Het gaat erom dat er mensen met plezier, zowel met als zonder beperking, hier kunnen wonen. Je bent welkom hier, dat voel je aan alles.


Waar voorziet u mogelijke beperkingen in de huidige wet- en regelgeving?
Geen idee. We horen er heel veel over, maar we denken zelf veel administratieve zaken.

 

Hoe heeft u het contact met de Leyhoeve tot nu toe ervaren?
Erg goed. Plezierig en open zijn de woorden die ons te binnen schieten, iedereen is welkom.

 

Wat zijn de vijf woorden die in uw ogen het best de Leyhoeve omschrijven?

  • Open organisatie.
  • Aandacht.
  • Tijd voor de bewoners. Er wordt ongelofelijk veel tijd in ons en de medebewoners gestoken.
  • Gastvrijheid.
  • Welkom.