Congres ‘International Healthcare & Hospitality College (IHHC)’ dinsdag 31 oktober 2017

Congres ‘International Healthcare & Hospitality College (IHHC)’ dinsdag 31 oktober 2017

31-10-2017 11:00 - 31-10-2017 17:00
Leyhoeve Tilburg
Leyhoeve Tilburg, Nederland

ARBEIDSMARKTPROBLEMATIEK: WAAROM MOEILIJK DOEN ALS HET SAMEN KAN?

Met veel plezier nodigen wij u uit voor het volgende congres, dat in het teken staat van ‘International Healthcare & Hospitality College’. De voorbereidingen zijn in volle gang en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus schrijf u zo snel mogelijk in!

“Begin 2017 telt Nederland 3,1 miljoen 65-plussers. In 2040 zal dit aantal gestegen zijn naar 4,7 miljoen (26% van de totale bevolking)”

“In Nederland is er een tekort van 70.000 zorgmedewerkers per jaar”

Met het stijgende aantal senioren in Nederland en het groeiende tekort van zorgmedewerkers is er in het kader van deze arbeidsmarktproblematiek reeds een aantal regionale initiatieven ontplooid. Zo ook in Midden-Brabant, waar zorginstellingen en onderwijs tezamen de arbeidsproblematiek in de ouderenzorg aanpakken.

Welke initiatieven zijn er reeds in uw regio ontstaan?
Graag willen wij tijdens dit congres hierover met u in gesprek.

“Jaarlijks studeren 24.000 Spaanse verpleegkundigen af die vervolgens geen betaalde baan kunnen krijgen”

1 van de 4 pijlers in het actieplan van het initiatief in Midden-Brabant is ‘impulsen geven aan zij-instroom’. Middels de IHHC wil de Leyhoeve hier verder vorm aan geven, door verpleegkundigen uit Spanje op te leiden in Nederlandse taal en cultuur. Wij nemen hen 3 maanden mee op reis in een aanvullende opleiding waarin onderwerpen als de theorie van Anneke van der Plaats, de theorie van Machteld Huber, implementatie van het nieuwe Kwaliteitskader, Hospitality en medicatieveiligheid aan bod komen. Natuurlijk staat cultuur hierbij centraal. Want cultuur … hoe bouw je die? In aansluiting hierop zal MOOVS tijdens dit congres een workshop geven over cultuur, om u concrete handvaten te geven die u in uw eigen organisatie kunt toepassen.

Wij willen graag van u weten waar de reguliere zorgopleidingen in Nederland nog de aansluiting missen met de snel veranderende maatschappij en werkveld … Helpt u ons de brug te slaan tussen de schoolbanken en de werkvloer?

 

Hospitality is een belangrijke pijler in de Leyhoeve-cultuur

 

PROGRAMMA

Het conceptprogramma van het congres ziet er als volgt uit:

10:30 – 10:55     Ontvangst met koffie/thee
11:05 – 11:20     Introductie toelichting thema door Renske Jetten
11:25 – 11:55     Presentatie Zorgacademie: Aanpak arbeidsmarktproblematiek Midden-Brabant
12:00 – 12:55     Actieve lunch break (makkelijke schoenen!)
13:00 – 13:45     Presentatie IHHC door Renske Jetten
13:50 – 14:00     Spaanse studenten stellen zich voor
14:05 – 14:55     Workshop door MOOVS
15:00 – 15:15     Pauze
15:20 – 15:55     World-Café
16:00 – 16:15     Presentaties uitkomsten World-Café
16:20 – 16:25     Afsluiting
16:30                  Netwerkborrel
vanaf 17:30        Anti File Menu

DOEL VAN HET CONGRES

Het doel van het congres is van elkaar te leren, elkaar te inspireren en te informeren om de arbeidsmarktproblematiek samen aan te pakken.
Wij willen tijdens dit congres graag met u in gesprek over plannen en initiatieven ten aanzien van de arbeidsmarktproblematiek en wij nodigen u uit mee te denken over de inhoud van de IHHC (International Healthcare & Hospitality College). Met andere woorden, helpt u ons de brug te slaan tussen de schoolbanken en de werkvloer?

Samenwerken, ervaringen en kennis delen, om zo samen de verpleeghuiszorg naar een hoger niveau te tillen!

 

AANPAK ARBEIDSMARKTPROBLEMATIEK MIDDEN-BRABANT

Toelichting op de regionale arbeidsmarktontwikkelingen en gemaakte afspraken binnen de VVT-sector in Midden-Brabant. Samenhang met de activiteiten vanuit Leyhoeve om arbeidskrachten vanuit Spanje in te zetten binnen de zorgsector. 

Marloes van der Poel, sinds 2015 actief als
senior Projectleider binnen de Zorgacademie. De Zorgacademie is een netwerkorganisatie van zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en overheid, die via diverse projecten werken aan een toekomstbestendige zorgsector op het gebied van de aansluiting van onderwijs en praktijk. Wij werken samen om de ambitie ‘Voldoende goed opgeleide en duurzaam inzetbare zorgprofessionals in de regio Midden-Brabant’ waar te maken.

De vertaling van deze ambitie wordt o.a. gemaakt in de regionale aanpak VVT-sector Midden-Brabant: ‘een plus in kwaliteit voor onderwijs en praktijk’. Deze regionale aanpak is op 21 september jl. vastgesteld door 17 partijen in Midden-Brabant. In de rol van projectleider coördineert Marloes de regionale aanpak VVT-sector i.s.m. met de regie-groep van de Zorgacademie, Transvorm, Zorgkantoor en VWS.

Monique Kuipers, Strategisch Adviseur / Projectleider bij Transvorm. Transvorm is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant. Voor en met aangesloten organisaties werkt Transvorm aan een regionale aanpak van vraagstukken op het gebied van strategisch arbeidsmarktbeleid, personeelsbeleid en opleiding. In de rol van strategisch adviseur is Monique’s aandachtsgebied Midden-Brabant en werkt Monique nauw samen met de Zorgacademie Midden-Brabant en andere regionale partijen om o.a. een vertaling te maken van de Brabantbrede aanpak ZonderZorg 2020 naar de gewenste regionale aanpak. Binnen de recentelijk ontwikkelde aanpak specifiek voor de VVT-sector draagt Monique o.a. zorg voor de realisatie van de actielijnen Zij-instroom en Imago

 

WORKSHOP EMPLOYEE ENGAGEMENT IN ONBOARDING

Debora van Wely, Director bij Moovs
In deze workshop neemt Debora ons mee in de wereld van employee engagement. Wat is het? Wat is het niet? Wat levert het ons op? We gaan in subgroepen met elkaar in gesprek over de vraag hoe we het engagement van nieuwe collega’s in het onboardingsprogramma kunnen verhogen.

Debora van Wely is gepassioneerd over positieve psychologie, gedragsverandering, cultuur en verandering binnen organisaties. Naast het begeleiden van veranderingen en helpen bij ontwikkelvragen bij klanten, runt ze binnen Moovs de startup Leaplines waar een jong team werkt aan innovatieve digitale leermethoden.

Moovs is de partner van Woonlandschap de Leyhoeve op het gebied van het ontwikkelen van medewerkers en teams. Dit bureau is gespecialiseerd in strategische gedragsontwikkeling en helpen met het borgen en doorontwikkelen van onze unieke cultuur. Momenteel werken we samen aan ons onboardingsprogramma.

 

(ONT)SPANNENDE LUNCHBREAK

Tijdens de lunch, willen we, als het weer dit toelaat, onze hoofden even leegmaken en een frisse neus gaan halen. Dit doen we met een (ont)spannende lunch break in het Leijpark en rondom ons prachtige woonlandschap. We zorgen tevens voor smakelijke lunchpakketjes. Onder de deskundige leiding van Miel van Berkel, onze Personal Trainer, gaan we een (ont)spannende maar actieve break houden, waar u niet van gaat zweten! Maar brengt u wel gemakkelijke schoenen mee, dat is wel comfortabel. Daarna gaan we gezamenlijk met frisse energie het programma vervolgen!

 

 

AANMELDEN

Deelname aan dit congres is geheel gratis en lunch is in het programma inbegrepen. Daarnaast wordt u na de borrel een speciaal anti-file menu aangeboden tegen een gereduceerd tarief. Bent u geïnteresseerd? Geef dit dan even aan bij uw aanmelding.

U kunt zich tot en met donderdag 26 oktober 2017 aanmelden via radicalevernieuwing@leyhoeve.nl of via onze website.

Woonlandschap De Leyhoeve ligt direct aan de A58 en is gemakkelijk per auto bereikbaar. Ook beschikken we over een ruime, gratis parkeergelegenheid.

De bevestiging van uw inschrijving, het definitieve programma, en de deelnemerslijst worden u enkele dagen voor het congres toegezonden.

Wij hopen zo snel mogelijk uw enthousiaste aanmelding voor deelname te mogen ontvangen om zo samen een volgende stap te zetten in de beweging ‘Radicale Vernieuwing’!

 

Nieuwsgierig?

Vlog mee en abonneer op onsyoutube-kanaal!